2021-02-26 15:46:06• hírek • Bede Emőke

Azonnal közbeléphet a rendőrség, ha egy állat veszélyben van

A 2020-ban elfogadott, 175-ös számú sürgősségi kormányrendelet olyan új jogi lehetőségeket ad a rendőrök kezébe, melyek által azonnal a tettek mezejére léphetnek, ha úgy ítélik meg, hogy egy állatot valós veszély fenyeget. Többek között már a helyszínen elrendelhetik az állat menhelyre történő elszállítását – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség.

Mint a szerkesztőségünknek pénteken elküldött közleményből kiderül, a „veszélyben levő állat” fogalma alatt az alábbi eseteket kell érteni:

  • az állat megsérült vagy megkínozták
  • az állat más állatokkal való harcban vált érintetté
  • az állatot – legyen szó házi- vagy vadállatról – fogva tartják és lőnek rá
  • az állatot más állatok betanításához használják
  • a háziállatot túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleteknek teszik ki
  • a lovak, szarvasmarhák, juhok vagy kecskék felügyelet nélkül közúton tartózkodnak

A rendőrök az állatra leselkedő veszély mértékét felmérhetik a helyszíni terepszemle során, melynek eredményeit írásban vagy más formátumban kell rögzíteniük, de alapul vehetik mindazok tanúvallomásait is, akik tudnak vagy netalántán részt is vettek a közvetlen veszélyt jelentő tevékenységben. Ugyanakkor a képek, illetve hang- és videófelvételek is döntő befolyással bírnak függetlenül attól, hogy ezek honnan származnak, s természetesen az állatorvos által kiállított dokumentáció hasonlóan fontos elemnek számít.


Amennyiben tehát az ügyben intézkedő rendőr úgy ítéli meg, hogy az állatot saját egészsége érdekében azonnal ki kell emelni környezetéből, elrendelheti, hogy azt 45 napra elhelyezzék az illetékes állatvédelmi szerv által üzemeltetett menhelyen.


„Az állatvédelmi törvény minden állat, köztük a vadállatok helyzetét is szabályozza, és mind a tulajdonos, mind az állami hatóságok és intézmények kezébe egy sor jogot és kötelességet ad. A gazdáknak kötelező módon biztosítaniuk kell az állatok megfelelő gondozását és felügyeletét anélkül, hogy ennek során kegyetlenséget vagy erőszakot alkalmaznának” – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: